Aquest és el blog de la SAME de la UEC de Barcelona. Es tracta de publicar piades, comentaris, noves ressenyes, itineraris.... I tot allò que cregueu interessant de publicar.

Couloir en Y a l’Aiguille d’Argentière (AD, 450m, Ski 5.2, SE)

 








Massís: Mont Blanc
Duració: 1 dia desde el refugi de l’Argentière
Alçada: 3.901 m
Desnivell + : 1.228 m










Clica aquí per descarregar el track
Amb els esquís els peus i unes temperatures dignes de primavera, sortim del refugi d’Argentière a les 04:45h. Esquivem mars de pedres i de glaç, guanyem alçada pel cantó esquerre de la glacera Amethystes fins que arribem al peu del couloir poc després de les 07:45h.

Aproximació al refugi de l'Argentière
Inici del couloir, pas de mitx
Al aparèixer les primeres llums de l'alba, preparem el material per superar els primers 20 metres de mixt que s’ens presenta per la falta de neu. Un cop passat el mixt, podem veure el pendent continu de 45º de la canal i els seus trams de 50º.


Sortida i reunió superior pas mixt
S'ha acabat el bròquil, anem a tallar el bacallà!!!

El sol comença a enfilar-se amenaçadorament escalfant-nos la testa, estovant la neu i obligant-nos a fer un sobreesforç per arribar al final de la canal completament fosos. Tot i així comprovem que ens queden uns metrillos cabrons, però ja, amb les meravelloses vistes que ofereix el massís del Mont Blanc. Contents arribem al cim, fotos de rigor i ens preparem pel millor: la baixada per la glacera de Milieu!


Últims metres fins al cim

Fotos de rigor, "no te'n pots anar sense fer-les"
Pendent de 40º collonut, seguit d’una canaleta de 45º que ens fa vibrar l’ànima i que ens escup al bell mig de la glacera tot passant per sobre la rimaya que per sort està ben tapada. Molt bona neu. Llavors a esquivar esquerdes s’ha dit, un ràpel obligat ens fa treure els esquis a mitja baixada. Finalment arribem a la glacera d’Argentière amb les últimes llums del dia tot havent superat nombrosos cailloux.

Baixada més que collonuda


Per acabar de posar-hi la cirereta toca baixar fins a la caravana, 1400 m de desnivell inicialment per glacera oberta, seguidament de neu dura i glaç, acabant amb una baixada per pistes sense llum ni neu. Festival de cailloux pels nostres esquís d’occasion. A les 19h en plantem a la caravana. 14h de Punk party.
Baixada per la glacera de l'Argentière sota la llum de la lluna